Petak 13.04.2018.
18:02
Vestionline, Tanjug

Makron i Putin razgovarali o Siriji

Epa/Mihael Klimentyev/Sputnik/K
Emanuel Makron i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Emanuel Makron je tokom razgovora sa Vladimirom Putinom pozvao na intenzivniji dijalog Pariza i Moskve, saopšteno je iz Makronovog kabineta.

- Predsednik Francuske pozvao je na održavanje i intenziviranje dijaloga s Rusijom kako bi se u Siriju vratili mir i stabilnost - navodi se u saopštenju Jelisejske palate, prenosi Rojters.

Makron, koji je juče izjavio da Francuska ima dokaz da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje u napadu prošle nedelje, u razgovoru s Putinom izrazio je i žaljenje jer je Rusija upotrebila veto u Savetu bezbednosti UN i "time sprečila jedinstven i čvrst odgovor" UN posle navodnog hemijskog napada u Istočnoj Guti, zaključuje se u saopštenju, navode francuski mediji.

O telefonskom razgovoru Makrona i Putina izvestio je i Kremlj, koji je saopštio da su dva predsednika naložila svojim ministrima odbrane i spoljnih poslova da održavaju bliske kontakte kako bi se ublažile tenzije u Siriji, prenosi Tas.

- Dve strane su nastavile da razmenjuju stavove o trenutnoj situaciji u Siriji koja je eskalirala nakon tvrdnji o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u gradu Dumi -navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin je u razgovoru, navodi se u saopštenju, pozvao na sprovođenje temeljne i nepristrasne istrage o incidentu u sirijskom gradu Dumi, i na izbegavanje neosnovanih optužbi protiv bilo koga dok se istraga ne završi.

"Najvažnije je uzdržati se od nesmotrenih i opasnih koraka koji bi predstavljali grubo kršenje Povelje UN i imali nepredvidive posledice", saopštio je Kremlj.

Dodaje, da su predsednici Rusije i Francuske pozdravili su odluku o slanju misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Siriju, a razgovarali su i o mogućoj bilateralnoj saradnji u pružanju pomoći u radu te misije.

2024 © - Vesti online