Ponedeljak 16.04.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti

Vučiću izmiču Putinovu stolicu

EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin
Preča posla: Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Prethodno se čulo da će Vučiću stići pozivnica ruskog kolege iako za tu svečanu priliku uglavnom prima državnike iz neposrednog okruženja, te da su Amerika i EU ljute zbog toga.
Međutim, srpski predsednik naknadno je izneo drugačiju verziju.

- Pozvao me je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Ankaru 7. maja. Nisam dobio poziv od Putina. S njim nisam o tome razgovarao već smo telefonom pričali o Kosovu i drugim temama - rekao je Vučić.

U Kremlju 700 zvanica

Na inauguraciji Vladimira Putina u Georgijevskoj sali moskovskog Kremlja biće 700 zvanica. Među njima i političari iz drugih zemalja. To će biti svečani početak četvrtog predsedničkog mandata Vladimira Putina.

Odanost EU

Da Srbija nije daleko od izbora Istok ili Zapad smatra spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić. On kaže da zato zvanični Beograd mora pažljivo da osmatra zaoštravanje odnosa Istoka i Zapada na globalnoj političkoj sceni, ali i unutar same Evropske unije.

- Sve deluje da se približava trenutak istine. Ako je EU naša sudbina kako smo odredili i prihvatili, onda nam se približava i trenutak kada treba da pokažemo veći stepen lojalnosti tom društvu u koje hoćemo da uđemo. Odnosi Zapada i Istoka se zaoštravaju i ubrzavaju nužnost našeg opredeljivanja za jednu od ove dve stolice na kojima smo do pre godinu dana mogli da sedimo istovremeno, a da ne bude problema što Srbija ima interese na obe strane - pojašnjava Jakšić.

Pojavila se, prema njegovim rečima, još jedna dilema koja otežava situaciju.

Obećane "teške odluke"

Vučić je izjavio da bi bilo kakav sukob Balkan vratio 100 godina unazad.
- Daćemo sve od sebe da se tenzije, sukobi ili destabilizacija regiona izbegnu po svaku cenu - rekao je Vučić pred Angelom Merkel i dodao da je evropski put od vitalnog značaja za Srbiju "koja će morati da donosi brojne teške odluke ako želi da postane deo EU".
On se zahvalio Angeli Merkel rečima da bi u regionu bilo više kriza da nije njene pažnje.

Orban ili Brisel

- Ne samo da srpska vlast treba da napravi izbor između Istoka i Zapada, već i unutar EU. Naime, postoji evropska centralna opcija, ali i neliberalna kakvu predvode Mađarska i Poljska. Ako Aleksandar Vučić pokaže visok stepen entuzijazma prema politici mađarskog premijera Viktora Orbana, onda ne može da očekuje razumevanje državnika vodećih zemalja EU, nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona - kaže Boško Jakšić.

Zanimljivo je da i medij blizak Vučiću navodi da bi odazivanje na poziv Putina bilo nesumnjivio velika čast, ali da bi se iz zapadnih centara moći na to gledalo kroz "duple ideološke naočare", kao i da "ne bi ostalo izvan konteksta obnovljene hladnoratovske borbe".

Politika u procepu

U procepu u kojem se treba opredeliti za Istok ili Zapad, pa za zapadnu ili istočnu varijantu unutar EU, objašnjava Boško Jakšić, Srbija mora jasno da pokaže da li je i za koje vrednosti.
- Srbija će biti u problemu ako se opredeli za tu neliberalnu politiku poput Mađarske i Poljske. A ukoliko se kojim slučajem opredeli za onu koju vodi turski predsednik Redžep taip Erdogan, taj će problem sa EU će biti još veći - kaže Jakšić.

Sa druge strane, beogradski dnevnik "Danas" objavljuje da SAD i Nemačka šalju poruke Vučiću da treba da potpiše "papir o Kosovu" i da pristane na članstvo KiM u međunarodnim organizacijama. Takođe navode i da ako već nije uveo sankcije Moskvi, onda treba da pokaže da Srbija nije najveći ruski saveznik na zapadnom Balkanu.

Glavna briga Bosna i Kosovo

Nemačka kancelarka Angela Merkel srela se juče s Aleksandrom Vučićem u Berlinu. Ona je izjavila da je Srbija ključna zemlja regiona s kojom Nemačka tesno sarađuje i istakla da novim susretom sa predsednikom Srbije želi da doprinose u pronalaženju rešenja na Balkanu.
- Srbija ima ključnu ulogu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i zato je važno da tesno i intenzivno razmenjujemo mišljenja - rekla je kancelarka u zajedničkom obraćanju sa srpskim predsednikom uoči sastanka.
Merkelova je ukazala da je dogovoreno da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je Bugarska kao prioritet svog predsedavanja postavila približavanje Zapadnog Balkana EU.
Prema njenim rečima, glavne teme razgovora s Vučićem biće saradnja Srbije i Nemačke, ali i razvoj regiona. Najavila je da će sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana nastaviti u maju u Sofiji, a u julu u Londonu.
Merkelova se sa Vučićem sastala po drugi put u mesec i po dana. Pohvalila je reforme u Srbiji.




 

2024 © - Vesti online