Ponedeljak 16.04.2018.
05:30
Vestionline, b92.net

Ovo bi moglo da spasi živote putnika, ali ga aviokompanije ne žele

pixabay.com
 

Već više od jednog veka (uz nekoliko izuzetaka) putnici u avionu sede okrenuti napred, iako se pokazalo da naopako postavljena sedišta pružaju bolju potrporu za glavu, vrat i kičmu, i nekoliko puta smanjuju silinu udara prilikom prinudnog sletanja ili avionske nesreće. 

Dejvid Lirmaunt, bivši pilot RAF-a, instruktor leta i urednik sajta FlightGlobal.com, navodi da avio-kompanije najverovatnije ne žele da uvedu tu promenu usled finansijskih troškova i preferencija putnika, piše britanski Telegraf. 

- Brojna testiranja koja je sproveo RAF pokazala su da, kada su sedišta postavljena naopako, gravitaciono težište putnika postaje više, a sedište u većoj meri apsorbuje udar. Ipak, bilo bi potrebno dodatno ojačati sedišta i pod letelice, što znači da bi avioni bili teži, pa bi se tokom leta trošilo više goriva - objasno je Lirmaunt. 

On je dodao da bi se sličan efekat postigao uvođenjem sigurnosnih pojasa sa povezivanjem u tri tačke, poput onih u automobilima, a ne u dve tačke, kao sada. 

- Sa bezbednosne tačke gledišta, u pitanju su vrlo primamljive ideje. Ali, možete li da zamislite kompaniju poput Rajanera kako to podržava? - rekao je. 

Ova irska avio-kompanija preduzela je, poput brojnih drugih, najrazličitije moguće mere da smanji troškove svojih letova, uključujući smanjenje broja časopisa, služenje pića sa manje leda, pa čak i molbu upućenu kabinskom osoblju da vodi računa o svojoj težini.

2024 © - Vesti online