Ponedeljak 16.04.2018.
14:50
Vestionline, Tanjug

Krv na ulicama Atine: Grci brane Siriju, ruše Trumanovu statuu (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP
Demonstranti pokušavaju da sruše statuu Harija Trumana u Atini

Demonstranti su se sukobili sa policijom koja je upotrebila suzavac da ih rastera, javio je Rojters, pozivajući se na svedoke. Najmanje troje demonstranata je povređeno, dodala je britanska agencija.

Na protestu se okupilo nekoliko stotina pristalica Komunističke partije. Agencija ANA, pozivajući se na policiju, izveštava da su dve osobe privedene, a da je jedna osoba povređena na protestu.

Prema navodima grčke agencije, u protestima su učestvovali studenti i učenici koji su marširali ka američkoj ambasadi. Sukobi su izbili kod statue Harija Trumana.

U centru Atine su i u subotu održani protesti zbog udara na Siriju na kojima se, prema navodima policije, okupilo između 6.000 i 7.000 ljudi. Proteste je isto organizovala grčka Komunistička partija.

Demonstranti su se okupili na atinskom centralnom Trgu Sintagma, a potom su se uputili ka američkoj ambasadi, noseći transparente i uzvikujući parole protiv SAD.

​Kada su stigli do Ambasade, na ulici su crvenom farbom ispisali: „Amerikanci, ubice ljudi“. Potom su bezuspešno pokušali da farbu ubace u dvorište američke ambasade, prenosi AP.

Na fotografijama koje je objavila američka agencija vidi se kako demonstranti pale američku zastavu. SAD, Britanija i Francuska izvršile su zajedničke vazdušne udare u Siriji zbog navodnog hemijskog napada na civile u Dumi 7. aprila, u kojem je najmanje 40 ljudi poginulo.

2024 © - Vesti online