Četvrtak 19.04.2018.
22:32
D. Dekić - Vesti

Veto zbog Ulice crvenih fenjera

Facebook/Red light district Amsterdam
Ulica crvenih fenjera u Amsterdamu: Samo će maturanti moći na ekskurziju u inostranstvo

O uvođenju reda u đačka putovanja se priča već neko vreme, a situacija se zakuvala kada je nastavnica beogradske osnovne škole "Karađorđe" odvela grupu đaka, u sopstvenoj režiji, u Amsterdam, a to putovanje je uključivalo i obilazak Ulice crvenih fenjera. Deo roditelja je ogorčen, što govore i komentari na društvenim mrežama, poput onog "ceo svet se otvara, a Srbija zatvara". Smatraju da se deci brane ekskurzije u zapadne zemlje, da ne bi videla da se tamo mnogo bolje živi nego kod nas. Da mladima treba dati priliku da vide svet i upoznaju vršnjake, slaže se i prvi čovek Foruma beogradskih gimnazija.

Izlet u RS

Nacrt novog pravilnika predviđa da će učenici osnovnih škola u Srbiji jednom u sedmom i osmom razredu moći da idu na izlet ili ekskurziju u Republiku Srpsku, kao i oni koji su srednjoškolci. Kada je reč o đacima manjinskih zajednica, oni će preko škole moći da posete države čije poreklo imaju.

- Ne treba ih u tome sprečavati, niti im uvoditi ograničenja i zabrane. Ekskurzija će biti uspešna onoliko koliko je dobro isplanirana, a ne da li će biti u inostranstvu ili Srbiji - objašnjava Markov.
Daje i primer kako ne treba organizovati ekskurziju, odnosno kako kaže, ako đaci preko škole obilaze neki tržni centar u Srbiji, ili na primer "Pandorf" u Austriji, onda to nije ekskurzija, već šoping tura. Napominje i da su ekskurzije u zemlji neretko skuplje nego one u inostranstvu.

2024 © - Vesti online