Sreda 25.04.2018.
13:11
Vestionline, Tanjug

Tači: Dijalog sa Beogradom težak, naredne sedmice ključne

EPA//Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

Hašim Tači je na forumu "Naredne decenije na Kosovu: Unapređenje reforme, regionalna saradnja i evropske integacije", rekao da će "naredni dani i sedmice biti od ključne važnosti za konsolidaciju Kosova kao države".

Tači je, navodi Koha, pozdravio platformu za dijalog sa Beogradom, koju je predstavio predsednik parlamenta. Kadri Veselji, kao i odluku vlade koja ga je ovlasti da vodi taj dijalog.

- Pozdravljam platformu koje predlažu politički lideri. Konkretno, da bi se postigao konsenzus za završnu fazu dijaloga Kosova i Srbije. Obavezujući sporazum je u korist obe zemlje. To olakšava put ka EU. Znam da je dijalog sa Srbijom veoma težak, ali i posvećen pomirenju, a to je jedini način da se krene napred - rekao je Tači.

Rekao je i da su Kosovu neophodne duboke reforme, uz uverenje da će, kako je rekao "druga decenija nezavisnosti dovesti Kosovo do članstva u NATO".

Konstatovao je da je poslednjih godina "imidž Kosova narušen, a kao primer je naveo upotrebu suzavca na sednicima kosovskog arlamenta.

- Kosovo je uspešna priča, ali smo svedoci da su u poslednjih nekoliko godina institucije funksionisale loše. Događaji u Skupštini poslali su lošu sliku Kosova u svet, a to se vidi i po svim medijima koji stalno ponavljaju snimak suzavca u parlamentu - rekao je Tači.

2024 © - Vesti online