Četvrtak 03.05.2018.
15:58
sputniknews.com, Vestionline

Dačić: Izvini, Plenkoviću, ne znam da pevam "Lili Marlen"

Tanjug
Ivica Dačić ne ostaje dužan kada je Andrej Plenković u pitanju

U odgovoru Plenkoviću, koji je šefa srpske diplomatije juče nazvao "neuspešnim šlager pevačem“, Dačić kaže:

- Izvini, Plenkoviću, ne znam da pevam "Lili Marlen" ili Tompsonovu "Za dom spremni". A i vama, Hrvatima, bolje je bilo da ste se zadržali na šlagerima - poručio je on.

U izjavi Tanjugu, Dačić konstatuje da Plenković svaki dan napada Srbiju jer mu je potreban neprijatelj da bi, kako kaže, "poboljšao svoj rejting anemičnog političara".

- Hrvatski premijer Andrej Plenković očigledno nema šta drugo da radi, osim što svakog dana napada Srbiju, tako da je Hrvatska danas zemlja koja je u svađi sa Srbijom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Mađarskom, skoro sa svim svojim susedima - naveo je šef srpske diplomatije koji se, inače, nalazi u poseti Indiji.

Za lične uvrede koje mu je Plenković uputio, Dačić kaže da nisu važne, ali da to što je skandaloznom nazvao izjavu "da je Hrvatska bila na strani Hitlera u Drugom svetskom ratu", pokazuje da on ne zna ono što i deca znaju:

- A to je da je Hrvatska 15. juna 1941. pristupila Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana, i da je ostala verna Hitleru i posle njegovog samoubistvo 30. aprila 1945. Naime, u Zagreb su partizani ušli tek 8. maja. Čak i posle kapitulacije Nemačke, ustaše su se borile. Srbi su srušili pakt sa Hitlerom 27. marta 1941, a Hrvati su 10. aprila sa cvećem i oduševljenjem dočekali Nemce u Zagrebu - kaže.

Dačić konstatuje i da je Plenković nešto pomešao. Hrvati su se, podseća, borili kod Staljingrada, ali na strani Hitlera.

Dačić Plenkovića ponovo podseća i da su Srbi u Hrvatskoj morali da nose plave trake, gde su bili čak i koncentracioni logori za decu, što nigde u Evropi nije postojalo.

- Gde se još u Evropi koriste nacistički pozdravi, osim u Hrvatskoj - zapitao je Dačić i poručio:

"Nije skandal što ja to spominjem, skandal je poricanje zločina i njihova relativizacija. I kao što ću se uvek boriti protiv rehabilitacije Nedića i ostalih izdajnika i zločinaca u Srbiji, uvek ću dizati glas protiv onih koji rehabilituju NDH i relativizuju ustaške zločine".

2024 © - Vesti online