Nedelja 13.05.2018.
08:13
Radio Slobodna Evropa

Sandžak kao Vojvodina?

commons.wikimedia.org/Jovanvb
Novi Pazar

Model Južnog Tirola prihvatljiv?

- Regionalizacija, decentralizacija je bliža običnom građaninu unutar čega se mogu ostvariti sva moguća prava. Autonomiju Sandžaka vidim kao ostvarivanje svih mogućih prava i Bošnjaka i svih drugih naroda koji žive u Sandžaku - kaže Ćorović za Radio Slobodna Evropa.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, na čijem je čelu nekadašnji ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, danas je u opoziciji, a pitanje autonomije jedno je od okosnica njene politike. Sandžačku autonomiju smatraju "formulom ekonomskog, političkog i biološkog opstanka Bošnjaka" u regionu u kome su pripadnici te nacije i većinsko stanovništvo.

Narodni poslanik SDA u Skupštini Srbije Enis Imamović kaže da je model Južnog Tirola (autonomna oblast na severu Italije) najprihvatljiviji za ovaj region i to zbog sličnosti sa Sandžakom po broju i strukturi stanovništva.

- Mi već godinama tražimo od Srbije definisanje autonomne pokrajine Sandžak, koja predstavlja klasični primer prekogranične regije. Vidimo da je to način da obezbedimo mehanizme za ubrzani razvoj Sandžaka, a model Južnog Tirola je izuzetno koristan i kada su u pitanju ljudska i manjinska prava. Mi smo to predložili u dobroj nameri da zajedno pomognemo i Srbiji i Crnoj Gori da dostignu nivo ovog regiona - rekao je Imamović.

On ističe stav da je autonomija važna i zato što bi se kroz njenu primenu od policije, sudstva i tužilaštva, koji finansiraju građani plaćajući porez, tražili da se ponašaju kao u ostatku države.

Bivši visoki funkcioner Kosova, advokat i politički analitičar Azem Vlasi rekao je da "danas živimo u svetu u kome koncept klasičnih država postaje prevaziđen".

On je preporučio Bošnjacima da iskoriste dobre odnose predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji bi mogao da im pomogne u dobijanju autonomije.

Ne želimo konflikt sa Srbima...

Treba li Sandžaku stepen autonomije kakav u Srbiji uživa pokrajina Vojvodina?

Programski koordinator nevladine organizcije Urban in Sead Biberović kaže da je istinska decentralizacija Srbije rešenje za mnoge probleme u zemlji, ali i dodaje da ga plaši politička manipulacija tim pojmom.

- Većinu Bošnjaka na pomen autonomije Sandžaka od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća ili pojedinih političara to asocira na otcepljenje i na formiranje Republike Sandžak, na nezavisnu državu Sandžak, što može inicirati problem širih razmera. Najblaže rečeno može nas dovesti u konflikt sa Srbijom i sa Srbima, kao većinskim narodom, a to ne bi bilo dobro ni za koga - kaže Biberović i dodaje:

- Zato, kada govorimo o autonomiji treba da budemo jasni šta mi to treba da tražimo od Srbije, koje je to naše pravo kao regiona ili kao manjine i na koji način želimo da ostvarimo to pravo.

Sandžak čini šest opština u Srbiji (Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš) i šest opština u Crnoj Gori (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje).

Administrativno, od gradova u Srbiji, Novi Pazar i Tutin su deo Raškog okruga, dok opštine Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj pripadaju Zlatiborskom okrugu.

2024 © - Vesti online