Ponedeljak 26.11.2018.
23:51
Vestionline, b92.net

Britanci u strahu da ih Rusi ne otruju u Crnoj Gori

wikipedia.org/Mark Harkin - Duncan
Britanski razarač "Dankan"

"Telegraf" je to objavio pozivajući se na klasifikovane dokumente britanskog ministarstva odbrane, u kojima piše da su britanski vojnici u Crnoj Gori u martu ove godine mogli da budu meta napada ruskih agenata nervnim gasom novičokom.

Prema tvrdnjama britanskih vlasti, ruki agenti su 4. marta u Solzberiju novičokom otrovali bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja koji je, kao dupli agent, radio za Britance, i njegovu ćerku Juliju.

Dvadesetak dana kasnije, u trodnevnu posetu luci Bar, uplovio je razarač Kraljevske mornarice HMS "Dankan" D-37, zajedno sa španskom fregatom SPS "Vistoria" F-82. Ta dva broda bila su tada deo Stalne NATO pomorske grupe u Mediteranu, a "Dankan" je bio komandno plovilo.

Ratni brodovi NATO-a od ulaska Crne Gore u Alijansu pre godinu dana, znatno češće nego ranije uplovljavaju u Bar, gde obično provode po više dana dok se njihove posade odmaraju i pripremaju za zadatke. Takav slučaj bio je od 23. do 26. marta sa "Dankanom".

"U SMS-u koji je tokom trodnevnog boravka ‘Dankana’ u Baru poslat svima od 280 članova posade razarača pisalo je: 'Vojni ataše je obavestio komandu broda da je crnogorskim vlastima skrenuta pažnja na (cenzurisano) grupu koja će biti u ovoj oblasti večeras. Zato svi članovi posade koji su dobili izlazak u grad, moraju da se vrate na brod najkasnije do 18 sati", naveo je "Telegraf".

Iz britanskog ministarstva odbrane potvrdili su britanskom listu da je tokom boravka razarača u Crnoj Gori posada upozorena na mogući napad ruskih agenata, istakavši da se "bezbednosni saveti i preporuke svim jedinicama britanske vojske koje se nalaze po svetu, baziraju na lokalnim procenama pretnji i široj geopolitičkoj situaciji".

Kako je list naveo, nijedan drugi britanski ratni brod osim "Dankana" nije dobio slično bezbednosno upozorenje.

2024 © - Vesti online