Petak 08.10.2010.
14:29
Vestionline

Tači: Kosovo se sprema za beli šengen

Sprema se za beli šengen: Hašim Tači

Povodom odluke Evropske komisije (EK) o ukidanju viza za građane Albanije i Bosne i Hercegovine Tači je uputio čestitku premijeru Albanije Salji Beriši, navodeći da je posle članstva u NATO, ovo veliki uspeh za Vladu Albanije i uspeh za ceo region, saopšteno je iz kosovske vlade.

“Vlada Kosova je izvršila sve neophodne pripreme za liberalizaciju viznog režima i mi smo spremni za približavanje evropskim integracijama", rekao je Tači, dodajući da Vlada u Prištini čeka “smernice” za taj proces.

Kako prenosi KiM radio, šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zapadnim Balkanom Eduard Kukan zatražio je da se pripremi, ubrzano, vizna liberalizacija za Kosovo.

"Evropska unija ne bi smela da dopusti da se žitelji Evrope nađu u izolaciji. Zato bih pozdravio da se ubrzo predloži strategija i stvaranje režima bez viza i za Kosovo", izjavio je Kukan za slovački dnevnik „Hospodarske novini“, pošto je Evropski parlament u četvrtak podržao ukidanje viza za građane BiH i Albanije


Iako su neki poslanici Evropskog parlamenta tražili da Kosovo ne ostane izolovano u tom pogledu, evropski komesar za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom izjavila je da Kosovo još nije spremno da počne formalne razgovore o vizama, navodi prištinski list.

2024 © - Vesti online