Ponedeljak 19.10.2009.
21:11
Vestionline

Obama dozvoljava pušenje marihuane

Predsednik SAD-a Barak Obama pokazuje kako je na travi sve glatko i opušteno. Doduše, u ovom slučaju se radi o travi na terenima za golf
 

Ovo se odnosi i na dobavljače osoba koje “prikaju travicu“, odnosno dilere u onim saveznim državama koje dopuštaju upotrebu marihuane u svrhe lečenja. Trenutno u SAD postoji 14 takvih država - Aljaska, Kalifornija, Kolorado, Havaji, Mejn, Merilend, Mičigen, Montana, Nevada, Nju Meksiko, Oregon, Rod Ajlend, Vermont i Vašington.

Obamina politika tako označava važnu promenu u poređenju sa administracijom bivšeg predsednika Džordža Buša mlađeg, koja je insistirala na sprovođenju federalnih zakona u suzbijanju upotrebe narkotika, ne osvrćući se na zakonske odredbe pojedinih država.

Doduše, sada će saveznim tužiocima i vodećim službenicima Federalnog istražnog biroa (FBI) biće dati posebni uputi na tri stranice, kojia će se definisati njihovo postupaje prema uživaocima marihuane. Ubuduće će tužioci imati široka diskreciona prava u odabiru slučajeva koje žele da procesuiraju, ali je stavljen naglasak na to da ne treba gubiti vreme na progon osoba koje imaju zakonsko pokriće za konzumiranje marihuane.

2024 © - Vesti online