Utorak 24.11.2009.
09:31
Tanjug

V. Britanija: Nova istraga o ratu u Iraku

Istraga će pokazati da li je bilo bolje da su britanski vojnici udarali u bubnjeve umesto što su otišli u napad na Irak koji nije imao oružje za masovno uništenje
 

Otkako je, pre pet meseci, doneta odluka o pokretanju nove istrage, kritičari postavljaju pitanje da li odbor, čije je članove imenovala vlada, može da bude nezavisan. Ser Džon Čilkot, čovek koji će rukovoditi istragom, uveren je da je to moguće i da su on i njegove kolege spremni da čuju sve argumente, naveo je Bi-bi-si (BBC).

"Rešeni smo ne samo da u potpunosti obavimo svoj posao, nego i da se postaramo da sve bude jasno i dostupno javnosti", izjavio je Čilkot.

On je uveren da će činjenica da su članovima odbora dostupni svi vladini dokumenti preduprediti lažne iskaze. Istraga će biti koncentrisana kako na tehnička pitanja adekvatne opremljenosti vojnih snaga, saradnje između političara i vojnih planera, tako i na brigu o ranjenicima i ožalošćenim porodicama.

U pogledu pitanja da li je Velika Britanija trebalo da uđe u rat i da li je invazija na Irak bila legalna - pitanja koja su za mnoge najvažnija, Čilkot kaže da odgovori do kojih se bude došlo u istrazi neće, međutim, biti konačni u smislu sudske presude. Izveštaj odbora bi trebalo da bude završen do kraja 2010.

2024 © - Vesti online