Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.06.2016.
04:06
N. Jokić - Vesti A

Evroviziju osnovao NATO!

Onima koji su do sada samo sumnjali da je Evrovizija više politički nego muzički festival, objavljena arhivska dokumenta Atlantske alijanse daju za pravo - Evroviziju je po svemu sudeći 1956. godine osnovao niko drugi do NATO pakt i to kao sredstvo propagande u hladnom ratu protiv sovjetskog bloka.

Reuters
Uzburkala duhove: Ukrajinka Džamala

Deklasifikovana dokumenta objavljena su na sajtu na sajtu NATO-a 16. januara 2015. sa još 23.000 drugih dokumenata jer su američki zakoni obavezivali Alijansu da sa njih skine oznaku tajnosti posle određenog broja godina. U njima piše da je u palati Šajo u Parizu održan 28. januara 1955. godine održan sastanak na kome su učestvovali članovi komiteta za propagandu (kultura i javno informisanje) NATO pakta.

Sve jasno piše: Odluka sa sastanka u februaru 1956.

Oni su direktoru Radio televizije Francuske izložili predlog za osnivanje muzičkog festivala. U projekat je već bio uključen i britanska Bi-Bi-Si. Iste godine, 30. novembra, na istom mestu održan je još jedan sastanak na kome su razrađivani detalji i preciziran predlog da se osnuje muzički festival Atlantske alijanse.

U februaru 1956. na trećem sastanku definitivno je zakazano održavanje prvog festivala u aprilu te godine i odlučeno da emitovanje ide preko panevropske radio i TV mreže. Takođe odlučeno je da 12 do 14 pesama mogu da budu izvedene tokom festivala.

Tako je i bilo - prvi festival Evrovizije održan je u maju 1956. Na sajtu besplatne enciklopedije Vikipedija može se pročitati da je prvi festival Evrovizije održan 24. maja 1956. u Teatru Kursal u Luganu u švajcarskoj, ali se ne pominje NATO već se samo navodi da ga je organizovala Evropska unija radio-televizije osnovana 1950. godine. Sedam država konkurisalo je za pobedničku nagradu: Nemačka, Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija i Švajcarska.

U istom članku se navodi da je publika mogla da čuje 14 pesama jer je svaka zemlja došla sa dve pesme što se potpuno poklapa sa odlukama pripremnog sastanka NATO-a iz deklasifikovanih dokumenata. Piše i da je trebalo da učestvuju i Austrija, Danska i Velika Britanija, ali nisu stigle u roku da prijave svog muzičkog predstavnika.

Ovo arhivsko svedočenje koje potvrđuje crno na belo da je Evrovizija osnovana kao propagandno sredstvo NATO-a, ostalo bi neprimećeno među hiljadama deklasifikovanih dokumenata da ga nije otkrila i na svoj sajt postavila visoka privatna škola GBN Gobernatia iz Valensije u Španiji.

Ova škola specijalizovana za obuku političara i ekonomista na svom blogu objavila je tekst "Festival Evrovizije: najvažnije sredstvo komunikacije NATO-a za vreme hladnog rata". Članak i linkove za dokumenta preuzeo je zatim jedan drugi špansku blog na sajtu najvažnijeg madridskog dnevnika "ABC ".

Indirektni napad na Putina

Geopolitička i propagandna strana Evrovizije postala je naročito vidljiva ove godine kada je pobedila ukrajinska predstavnica pesmom "1944", koja govori o deportaciji krimskih Tatara u vreme Staljina. Po nekim tumačenjima, ukrajinska pobeda na ovom muzičkom festivalu zapravo je deo indirektnog napadanja ruskog predsednika Putina i prisajedinjenja Krima Rusiji refrendumom održanim pre dve godine. Posle svega postavlja se i pitanje da li je odluka skoro svih država da njihovi predstavnici pevaju na engleskom, a ne na maternjem jeziku vezana za "direktive" NATO-a ili je prosto posledica gluposti zemalja učesnica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online