Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 31.07.2017.
12:02
Vestionline, Tanjug A

Vučić o Kosovu: Znam da Srbi još nisu spremni, ali neću popustiti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da želi, u vezi Kosova, da krene novim putem i da, iako Srbi za to još nisu spremni, neće popuštati.

Tanjug
Neophodan dijalog o Kosovu: Aleksandar Vučić

- Lako je reći - idite i borite se za Kosovo. Međutim to nas je uvek vodilo u rat. Želim da krenem novim putem - za Srbiju. Želim da otvoreno i fer razgovaramo o rešenju kosovskog konflikta. Iako Srbi za to još nisu spremni, neću popustiti, jer će ta debata za sve nas imati lekovito dejstvo, bez obzira da li ćemo postići dobar rezultat ili neuspeh - objasnio je Vučić u intervjuu švajcarskom dnevniku "Blik".

Nema nikakvih ličnih ambicija

Predsednik Srbije je podvukao da će, ako obe strane ne budu spremne da nešto izgube, konflikt večno trajati, a to škodi obema stranama.

Podsećajući da je bio najmlađi poslanik, nakon toga najmlađi ministar i premijer i sada najmlađi predsednik, ocenio je da je najbolji čovek za taj zadatak jer nema više nikakvih ličnih ambicija.

Istakao je da bi bilo bolje danas pronaći rešenje nego za 100 godina, jer se jednom konflikt mora rešiti, a Srbija je spremna na postizanje kompromisa.

- Znam da Albanci i Srbi u Švajcarskoj žive mirno i čak i kao dobri prijatelji, baš to mora da nam pođe za rukom i u domovini - ukazao je Vučić.

Na konstataciju da je u Briselu tražio jasan vremenski okvir za pristupanje EU Vučić je rekao da je znao da to ne može dobiti, a razlozi su Kosovo i odnosi sa Rusijom.

- Sve dugo, što se iznosi protiv nas, služi samo vršenju pritiska u vezi ova dva pitanja - uveren je on.

Nedostatak slobode štampe

Na pitanje da li se to odnosi i na kritike vezane za nedostatak slobode štampe i nezavisnosti pravosuđa, Vučić je odgovorio da nije isključivo to, dodajući da postoje problemi u srpskom pravosuđu, ali ne zbog nedostatka nezavisnosti, već zbog neefikasnosti pravosuđa.

Kada je reč o izjavi premijerke Ane Brnabić, da se Srbija već odlučila između Rusije i EU, Vučić je kazao da ne zna da li je to rekla, ali da je Srbija odavno donela svoju odluku, a ona nas vodi u EU.

- Međutim još nismo članica i moj zadatak je da negujemo što bolje odnose sa Rusijom - objasnio je on.

Ukazao je da Srbija nikada nije priznala Krim kao deo Rusije i da u tim odnosima Ukrajina nije centralna tema, već naša vojna saradnja sa Rusima, pri čemu imamo četiri puta više vojnih vežbi sa NATO ili američkom vojskom nego sa ruskom.

Srbija se nikad nije žalila

Kada je reč o izbeglicama Vučić je kazao da je danas stanje u Srbiji mnogo bolje, dodajući da Srbija nikada nije bila ta koja se glasno žalila čak i kada je najveći broj izbeglica prolazio kroz našu zemlju.

- Mi znamo šta znače izbeglice. Tokom rata u Jugoslaviji 30 pripadnika moje porodice je pobeglo u Srbiju - kazao je predsednik.

On je najavio da će se Srbija, bude li se ponovio izbeglički talas iz 2015.isto ponašati, i zasigurno neće podizati ograde.

Odbacio je da namerava da u zemlji uvede diktaturu i autoritarno vlada, istakavši da je u demokratiji treba prihvatati i poraze, što je on, kako je dodao, uvek činio.

Pobedio bi i na sledećim izborima, ali...

Upitan koliko namerava da ostane na vlasti rekao je da nema sumnje da bi i na sledećim izborima pobedio, ali da se možda neće kandidovati.

- U narednih pet godina imamo dosta posla, a onda nastupa vreme da neko drugi preuzme taj posao. Onda možete svi, koji ste skeptični, reći da ste pogrešili - poručio je Vučić.

Na opasku da u Bosni ne veruju da je čovek pomirenja, rekao je da je, prema istraživanjima u toj zemlji, pored Vladimira Putina najomiljeniji strani političar, kao i da ne krije svoju prošlost.

- Ne stidim se da kažem da sam se promenio. Samo se magarci ne menjaju. Ponosan sam da to svakog dana pokazujem i da mi građani veruju - objasnio je Vučić.

Dodao je da ne može da kaže da se stidi, ali da analizira svoje greške, i da je i dalje ponosan Srbim, ali da danas zna da se život ne sastoji od toga da posedujete neki kamen, već da treba poboljšati svakodnevnicu građana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.07.2017. 17:51
AV za šta to Srbi još nisu spremni?Daj izjasni se .Pa ne smeš,Jer to što ti smišljaš to su prljava posla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online