Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.02.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Vruć krompir narodu u ruke!

Odluku o budućnosti Srbije predsednik države Aleksandar Vučić prepustiće građanima. Vučić to vidi kao "fer rešenje", dok stručnjaci i analitičari kažu da šef države "vruć krompir" odlučivanja prebacuje u ruke naroda, odnosno da se sakriva se iza narodne volje.

M. Karović
Glasanje u magli: Građani Srbije pred referendumom

- Moja obaveza je da izađem pred narod i iznesem svoje predloge, a da građani kažu da li smatraju da je to dobro ili ne. Moraće da daju svoj sud da li je budućnost Srbije u Evropi, za šta ćemo morati da platimo određenu cenu koja nije mala, ili da ostanemo ovako pa da nam se još pola Srbije iseli - naveo je predsednik ističući kao glavne prepreke za učlanjenje u EU odnose sa Prištinom i pitanje granice sa BiH i Hrvatskom.

Pred Srbijom su, kako je predsednik objasnio, najteži zadaci.

- Došlo je vreme da se donesu odluke i plate cene iz prošlosti - rekao je predsednik i dodao da će Srbija pokušati da iskoristi priliku koju je dobila.

Crnogorci

Prilikom osnivanja SRJ 1992. godine referendum o zajedničkoj državi sproveden je u Crnoj Gori, ali ne i u Srbiji. Za zajednicu sa Srbijom tada je glasalo 92,96 odsto građana Crne Gore, ali je 2006. godine za nezavisnost glasalo 55,3 odsto.

Prebacivanje odgovornosti

Sociolog Petar Lađević priznaje da narod ima demokratsko pravo da se izjasni na referendumu, a da država ima pravo da ga raspiše. Povodom Vučićeve najave referenduma on za "Vesti" kaže da je ključno da li je EU izbor vlasti ili izbor građana.

- Aktuelna vlast je sve uzele u svoje ruke i odlučila da je EU jedini izbor za Srbiju, a sada pokušava da tu svoju odluku prebaci na narod u Srbiji. Do sada su vodili zemlju bez građana, a sada bi da to završe bez naroda - kaže naš sagovornik.

Prema Lađevićevim rečima, svaki referendum je demokratska procedura, ali može da bude zloupotrebljen. On je naveo da je elementarno pitanje da li je budućnost Srbije i pitanje "života i smrti", kako to vlast tumači.

- Nije li to poigravanje sa srpskim narodom koji treba da odlučuje o nečemu što je pod velom magle - zaključio je Lađević.

Kupovina vremena

Politički analitičar Boban Stojanović ima utisak da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić plaši da sam donese odluku.

- Poslednjih nekoliko meseci Vučić se provlači sa pričom o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i priča da bi građani trebalo da budu uključeni u to. Pokazalo se, međutim, da se iza svega krije prebacivanje odgovornosti na narod. Sada se šef države obraća naciji da treba da bude na njegovim pozicijama - kaže Stojanović za "Vesti".

On smatra i da se već izvesno vreme opipava moguća reakcija i domaće i inostrane javnosti.

- Osim što hoće da pošalje dobru poruku da ništa neće raditi bez građana i njihove volje, Vučić kupuje vreme. Pritom, ako predlog o referendumu ostane, to može da ostavi po strani briselske pregovore - zaključio je Stojanović.

Hrvati ucenjuju granicom i odštetom

Aleksandar Vučić je rekao da je iznenađen temom koju je pokrenuo hrvatski premijer Andrej Plenković o ratnoj odšteti.
- Kada je reč o granicama Bošnjaci su imali zahteve i prihvatili smo, ali tada im ni to što su sami tražili nije bilo dovoljno. Granicu sa Hrvatskom da ne pominjem - rekao je Vučić.
Hrvatski mediji su analizirali preporuke Evropske komisije za Zapadni Balkan. Zaključili su da Hrvatska zbog granica drži u šaci sve susede koji žele u EU.
Hrvatska nema rešeno granično pitanje ni sa jednom susednom državom osim s Mađarskom. To znači da je u potencijalnom konfliktu sa Srbijom oko granice na Dunavu, s Crnom Gorom zbog granice na moru i Prevlake, te sa BiH u skoro celoj dužini granice.
Od Srbije Zagreb zahteva teritorije u Bačkoj preko Dunava, čak i predgrađe Apatina.

Ultimatum Johanesa Hana

Johanes Han, komesar za proširenje EU u Beogradu je izjavio da je "svima jasno šta treba da se uradi".

- Srbija mora da reši i primeni sporazum sa Prištinom, a mi ćemo pomoći u tome, kao i u rešavanju pograničnih pitanja - kazao je Han.

On je pozvao na sastanak opozicione lidere Dragana Šutanovca, Borisa Tadića, Zorana Živkovića, Sašu Jankovića, Čedomira Jovanovića, Nenada Čanka, i Vuka Jeremića koji je delegirao zamenika Nikolu Jovanovića.

Na razgovore nisu pozvani lider pokreta Dveri Boško Obradović i Dosta je bilo Saša Radulović, koji su se otvoreno izjasnili da su protiv priznanja Kosova ili omogućavanja pokrajini da dobije stolicu u UN i drugim međunarodnim organizacijama.

Događanje naroda po potrebi

Za referendumima i narodnom voljom u Srbiji se od 1989. do 2006. posezalo šest puta.
Vlast Slobodana Miloševića raspisala je pet referenduma od 1989. do 1998.
* Godine 1989. odlučivalo se o ustavnim amandmanima kojima se vraćao suverenitet Srbije nad pokrajinama.
* Građani su 1990. na referendumu odlučili da se prvo donese Ustav, pa tek onda organizuju prvi višestranački izbori.
* Narod je 1992. odlučio da ostane petokraka na zastavi, himna da bude "Marš na Drinu", a grb sa štitom i četiri ocila.
* Iste, 1992. godine zbog male izlaznosti nije uspeo referendum o ustavnim amandmanima kojima bi bili ukinuti prevremeni izbori.
* Najznačajniji referendum bio je 1989. kada je narod odbacio učešće stranih posrednika u iznalaženju rešenja za Kosovo.
* U vreme dok je Vojislav Koštunica bio premijer, 2006. godine, raspisan je referendum o novom Ustavu.








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online