Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 22.05.2016.
15:57
Vestionline A

Hoće li Toni Bler biti brutalno kažnjen za rat u Iraku?

"Čilkotov izveštaj", dokument o istrazi bivših zvaničnika britanske vlade koji su učestvovali u ratu u Iraku mogao bi da bude prilično oštar, a čak se ni bivši premijer, Toni Bler, iz njega neće izvući. Naprotiv, kako piše Indipendent, očekuje se da Blera "unište" objavljivanjem ovog dokumenta, koje se očekuje za nekoliko nedelja.

Reuters
Izveštaj bi po njega mogao da bude stravičan: Toni Bler

Prema tvrdnjama koje kruže britanskim medijima, Bler je ponudio vojnu pomoć bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušugodinu dana pre invazije na Irak.

Dokument o istrazi koju je pokrenuo bivši ministar pravde Gordon Braun u junu 2009. godine će, dve nedelje nakon referenduma o odlučivanju da li će Britanija ostati u EU, biti objavljen i u sebi će imati više od 2,6 miliona reči koji će naneti veliku štetu reputaciji brojnim britanskim zvaničnicima.

Bler će na detalje iz optužnice moći da odgovori pre nego što ona bude objavljena u javnosti.

Ipak, najveća "žrtva" ovog dokumenta biće, prema pisanju Indipendenta, bivši britanski šef diplomatije Džek Strou.

- Biće apsolutno brutalno za njega. Priprema rata je ključna stvar. Uništiće to reputacije mnogih ljudi, Ričarda Dirlova i Tonija Blera. Ali ima i drugi deo, koji će pokazati kakvu smo tek pometnju izazvali posle rata - rekao je izvor Indipendenta.

- Slali smo neiskusne ljude, koji nisu mogli da uspeju na pozicijama na koje su bili postavljeni. Nismo znali šta radimo tamo, posle invazije. 

Inače, Bler je prošle godine u intervjuu za CNN ponudio svoje izvinjenje, kad je reč o ovoj temi:

- Mogu reći da se izvinjavam zbog toga što su podaci koje sam dobio bili pogrešni. Izvinjavam se i za neke greške u planiranju, i sigurno se izvinjavam za našu grešku u razumevanju toga što se može desiti kad sklonimo režim.

Dokument o ratu u Iraku baziran je na svedočenju više od 150 svedoka.

Okupacija Iraka trajala je od 2003. do 2011. godine, a kašnjenje u objavi ovog dokumenta kritikovale su brojne porodice nastradalih u tom ratu.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.05.2016. 17:20
Да ли ће Тони Блер бити кажњен или не ....мислим да би правда тек мало била задовољена када би бр-утално били кажњени амерички актери за рат у Авганистан....Кувајт....СР Југославију....Ирак .....Сирију а да не причамо од раније гдје су све правили хаос, листа би била подужа! Правда би тек била задовољена када би се према актерима поступало оним методама које су они примјењивали у затворима Абу Граиб у Ираку или Гвантанамо на Куби!!! Е тада би за мене правда малим дјелом била задовољена..............
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online