Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.05.2017.
08:08
J. Arsenović - Vesti A

Posledice agresije na Srbiju i Crnu Goru (1): NATO uranijum i dalje seje smrt

Ni posle 18 godina, javnost u Srbiji nije načisto da li je NATO agresija na Srbiju i Crnu Goru 1999. godine ostavila iza sebe otrovne agense koji će koštati zdravlja sadašnje i buduće generacije ili je nelegalna vojna akcija i moralna kaljuga Alijanse nešto čime prvenstveno treba da se bave istoričari i pravnici, a ne hemičari, fizičari, biolozi i medicinari.

EPA/Emanuel de Almeida
Ukoliko se dokaže prisustvo uranijuma od NATO bombi u Srbiji, posledice opasne po zdravlje građana ostaće večne

Ni posle toliko vremena nema jasnog i potkrepljenog odgovora na pitanje da li je osiromašeni uranijum, kojim su gađani pojedini ciljevi, trajno poremetio eko-sistem i zdravstveni i genetski kod stanovništva ili treba da se manemo dizanja panike i držimo se poznatih podataka, kako sugerišu pojedinci, takođe sa doktorskim titulama.

Jedna inicijativa sa potpisom stotinak stručnjaka različitog profila ponovo je ovu dilemu vratila u žižu javnosti. Reč je o učesnicima skupa o posledicama NATO bombardovanja Srbije u organizaciji Društva fizikohemičara Srbije i Akademijskog odbora SANU "Čovek i životna sredina".

Oni su se obratili državi sa preporukom da se formira nezavisno multidisciplinarno Koordinaciono telo koje će napraviti detaljnu analizu i praćenje promena zdravlja stanovništva i eko-sistema kao mogućih posledica bombardovanja.

- Ukoliko se dokaže prisustvo uranijuma od NATO bombi u Srbiji, posledice opasne po zdravlje građana ostaće večne. Zbog toga apelujemo da se oformi komisija koja će utvrditi koliko je tačno naša zemlja kontaminirana i taj posao mora ozbiljno da se uradi. Ako se dokažu ove tvrdnje, Srbija mora da tuži NATO zbog onoga što su nam uradili - napominje profesorka dr Danica Grujičić, poznati neurohirurg i jedan od predlagača.

N. Đurović
Jedan od predlagača: Dr Danica Grujičić

U inicijativi se navodi da je država dosad uradila veoma malo po tom pitanju. Ne postoji jedinstvena nacionalna strategija istraživanja zdravstvenih efekata hemijskih i radijacionih zagađenja životne sredine nastalih tokom NATO agresije. Bez objašnjenja je prekinut petogodišnji program praćenja zdravstvenog stanja pripadnika Vojske Jugoslavije angažovanih na KiM i njihove dece rođene u tom periodu. Vojnomedicinska akademija prikupljala je uzorke urina vojnika koji su se borili na KiM, uputila ih u Institut Vinča na radiometrijske analize, ali se do danas ne znaju rezultati analiza!

Svako "za" ima i "protiv"

I po internet forumima obični ljudi su podeljeni. Kada se citiraju primeri konkretnih ljudskih sudbina čije se bolesti dovode u vezu sa bombardovanjem, jave se i oni koji pitaju zašto su Japanci pri dnu lestvice po stopi oboljevanja od kancera, iako su na njih bačene dve atomske bombe, a imali su i veliki akcident sa nuklearnom elektranom Fukušima?

Navedeni primeri otvaraju prostor za razne spekulacije i daju dodatnu argumentaciju onima koji veruju da ćutanje o posledicama bombardovanja dolazi od poslušničkog režima u Beogradu posle 2001. godine. Razlog zašto vlasti ništa ne čine po ovom pitanju mogao bi se potražiti u podatku da od mnogih država koje su učestvovale u agresiji zavise evrointegracije Srbije i da domaći političari koji su članstvo u EU stavili na vrh spoljnopolitičkih prioriteta ne žele da čačkaju mečke poput SAD, Nemačke ili Francuske.

Pogotovu su protiv toga da domaćoj javnosti objašnjavaju zašto Srbija ne tuži i ne traži odštetu od 19 članica NATO-a. Osnova za tužbu bi imali kada bi se naučno dokazala uzročno-posledična veza narušenog zdravlja nacije i ugroženosti životne sredine i Plemenitog nakovanja, što je bio cinični naziv učešća američkih snaga u agresiji na tadašnju SR Jugoslaviju.

Nacionalna laboratorija

Koordinaciono telo bi nadgledalo i sprovodilo preventivne, organizacione i obrazovne mere. Preventiva bi obuhvatila stalnu kontrolu zdravlja civila i vojnih lica koji su u vreme NATO intervencije bili na dužnosti ili učestvovali u sanaciji štete, kao i stanovništva koje živi na najugroženijim delovima Srbije posle NATO bombardovanja. Predlagači insistiraju na osnivanju Nacionalne laboratorije za određivanje kancerogenih materija u svim segmentima životne sredine. Treći segment bi se odnosio na ukazivanje stanovništvu na opasnosti koje još postoje od povećane radioaktivnosti, zaostale neeksplodirane municije i tragova opasnih materija posle eksplozije.

SUTRA - Posledice agresije na Srbiju i Crnu Goru (2): Cigarete ubijaju više od uranijuma

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online